Timpul de masaj reflexogen este deosebit de important: oricare dintre punctele reflexogene pot fi masate timp de 5 minute fara urmari defavorabile. In cazul unei dereglari acute, acest timp de masaj reflexogen poate fi dublat sau triplat fara niciun pericol.
Este necesar sa fim precauti doar pentru zonele reflexe ale ficatului si coloanei vertebrale. Zona reflexogena a ficatului poate fi masata mai mult de 5 minute numai in cazul in care functionarea rinichiului este buna, in caz contrar toxinele eliberate prin masarea ficatului ajung in sange si nu sunt eliminate.

In cazul zonei reflexe a coloanei vertebrale, cresterea duratei de masaj reflexogen peste 5 minute poate conduce la o crestere a irigatiei sanguine in zona respectiva, cu efecte diverse.

In general masajul reflexogen se executa pe ambele picioare cate 5 minute pentru tratament rinichi, uretre si vezica urinara, aproximativ 3 minute pentru cap si ceafa, 2 minute pentru fiecare punct din sistemul limfatic si aproximativ 6 minute pentru o afectiune mai putin grava, cumuland astfel o ora de masaj reflexogen.

Reactii nedorite masaj reflexogen
Prin stimularea intensa a unui organ prin masaj reflexogen, pot apare uneori reactii nedorite, care dispar dupa scurt timp. Este indicat sa nu ne speriem nici noi ca terapeuti si nici persoana aflata sub tratament.
Aceste reactii masaj reflexogen sunt:
  - tumefierea gleznelor, in special la persoanele cu staza limfatica;
  - proeminenta varicelor, datorita accelerarii circulatiei sanguine;
  - deschiderea varicelor, in cazul unei proaste circulatii in membrele inferioare;
  - accese de febra, dupa masarea zonelor limfatice (cand in corp este o infectie latenta);
  - dureri accentuate ale unui organ, datorita stimularii functiilor sale;
  - pete vinete pe corp cand metabolismul calciului este deficient.