Vezica urinara este un balon muscular cavitar, fiind situata imediat inapoia osului pubian si putin mai sus. Un canal larg, denumit uretra, se deschide in partea inferioara a vezicii si reprezinta calea anatomica de eliminare a urinei. Sfincterul uretral este un inel muscular care mentine, in mod natural, orificiul bine inchis pentru ca sa nu existe pierderi ale continului acesteia. Vezica urinara goala este plata, in timp ce o vezica urinara plina poate contine pana la 500 ml de urina.

Pe masura ce urina se scurge din rinichi prin cele doua uretere, peretii vezicii se destind si se dilata, adaptandu-se la continutul sporit de lichid, iar dupa umplere un semnal nervos transmis spre creier declanseaza senzatia constienta de necesitate de a urina. Controlul constient al sfincterului uretral se instaleaza la copil la varsta de 1-2 ani, dar in cazuri patologice el poate intarzia pana la varsta de 6-7 ani.


Zone reflexogene vezica urinara

Acestea se gasesc pe bordura interioara a talpilor, in portiunea de inceput a calcaneului, avand jumatati de proiectie pe ambele talpi.
Zona reflexa a uretrei porneste de la zona vezicii pana la partea interioara a calcaielor.

Stari patologice vezica urinara

Tulburarile legate de functionarea defectuoasa vezica urinara constau in tulburari de mictiune, inflamatii, dureri locale si usturimi in timpul urinarii.Tot in cazul tulburarilor de vezica urinara se inscriu si spasmele de vezica, insotite de slabirea sfincterului, principala cauza a bolii enurezis.

Inflamatiile si crampele uretrei (cistita), apar mai frecvent la femei, deoarece uretra lor este mai scurta si mai expusa infectiilor locale.

Toate aceste disfunctii ale vezicii urinare si ale uretrei pot fi relativ usor vindecate prin reflexoterapie, observandu-se ameliorari importante dupa doar 2-3 sedinte de masaj asupra punctelor reflexogene.