Mana este unul dintre cele mai importante si mai interesante instrumente functionale ale omului. E foarte greu de catalogat sau denumit anatomic, deoarece daca o numim organ este prea putin, caci, in reflexologie palma, cuprinde pe fetele sale palmare proiectia tuturor organelor corpului, iar daca o numim sistem functional este impropriu, deoarece ea nu functioneaza inconstient ca alte sisteme (circulator, respirator, endocrin etc), ci este aproape constienta, caci are cele mai puternice, mai stranse si mai complexe legaturi directe cu centrul nostru de comanda - creierul.

In reflexologie palma, mana nu este doar un organ motor, ci unul special, deosebit de complex si aproape personalizat. Nu doar in reflexologie palmara se acorda o atentie deosebita mainilor, adevaratii vindecatori folosesc mainile ca organe speciale (si specializate) pentru transmitere si tratament bionergie.Mainile sunt reprezentative pentru cei doi poli energetici ai fiintei noastre.

In general se considera mana dreapta avand o polaritate Yang (pozitiva, emitatoare) si mana stanga de natura Yin (negativa, receptoare). Unind palmele mainilor (in rugaciune, salut sau arte martiale) echilibram energiile intregului corp, anuland dualitatea, indoiala si dezechilibrul si refacem plenitudinea si integritatea fiintei originare, a marelui UNU (TAO, Dumnezeu sau Fiinta primordiala).

Frecarea palmelor ne energizeaza, ne maseaza intregul organism si ne calmeaza in acelasi timp.Intre palme, degete si organele corpului exista o stransa interdependenta functionala (ca si cea talpa - corp) si o legatura energetica directa.

Astfel putem stabili urmatoarele corespondente si simboluri:
- Policele (degetul mare de la mana) in reflexologie palma corespunde ficatului si are stranse legaturi cu sistemul respirator, deoarece este traversat de meridianul plamanului. Tot pe police exista si punctul „intestin" (pe partea laterala) si punctul „sistem nervos central" (la baza lui). Din punct de vedere energetic acest deget este neutru.

- Degetul aratator (indexul) este parcurs de meridianul intestin gros si masarea lui este recomandata in diaree sau disfunctii digestive. Baza primei falange a degetului aratator este in legatura cu gura si masajul acestei zone are efecte anestezice in durerile dentare. In proeminenta musculara dintre degetul aratator si police se afla unul dintre cele mai importante puncte din presopunctura chineza, „Fundul vaii”, cu efecte terapeutice in afectiuni de cap etc.

- Degetul mijlociu in reflexologie palma corespunde circulatiei sanguine. Este degetul care la frig intens degera primul. Este parcurs de meridianul Vase sex si are legaturi in circulatie deficitara si impotenta sexuala.

- Degetul inelar in reflexologie palma mai este numit si „degetul medical", deoarece furnizeaza informatii despre starea generala de sanatate si in special cea a sistemului nervos. Are legaturi stranse cu organe ca: inima, splina si pancreasul.Nu degeaba verigheta impodobeste acest deget, caci el este simbolul emotivitatii si al afectivitatii.

- Degetul mic (auricularul), in reflexologie palma corespunde sexualitatii si senzualitatii in general. El este parcurs de meridianele inimii si ale intestinului subtire. La baza unghiei sale se gaseste un important punct de presopunctura denumit „Bucuria de a trai" -foarte eficient in stari de lesin, coma sau pierderea cunostintei. Daca un om nu este mort cu adevarat, ci doar lesinat, prin strangerea puternica a unghiei si buricului acestui deget, el va reveni la viata.

Analizand cu atentie toate detaliile, putem spune ca reflexologia palmara este cea care ofera ingrjire organismului prin propriile maini.