Cele mai importante tehnici de masaj reflexoterapie sunt:

1. Netezirea - spre trunchi

2. Prinderea alternativa - cu degetele mari intr-o succesiune rapida (mai ales pentru zonele reflexogene ale rinichilor).

3. Masaj reflexoterapie circular - se executa de obicei cu pulpele degetelor mari, sau cu mai multe degete, pe zone reflexogene mai ample (uter, ovare, prostata, testicole).

4. Tragerea - este un masaj reflexoterapie la care se foloseste degetul mare indoit (tiroida, uter, faringe, stomac, pancreas).

5. Prinderea laterala - se executa cu degetul mare pe zonele de articulatie ale degetelor (ochi, ureche, ceafa).

6. Masarea inainte-inapoi: se executa cu pulpa degetului (ochi, ureche, ceafa).

7. Framantarea - este o tehnica de masare reflexoterapie cu pumnul, aplicata pe zone intinse (intestin subtire).

8. Tehnica pasilor - reprezinta miscari succesive efectuate in trepte, ca si cum am pasi cu pulpa degetului (pentru coloana si colon ascendent).

Daca dorim sa practicam reflexoterapia cu rezultate optime, este de importanta capitala folosirea corecta a policelui si a indexului in timp ce efectuam tratamentul.
Directia de miscare a policelui sau a degetului aratator este intotdeauna inainte si niciodata inapoi si se executa in general dinspre extremitati inspre corp.

Un alt element important este faptul ca in masaj reflexoterapie se foloseste cu precadere pulpa degetului si nu varful. Forta de presiune exercitata cu degetul pe zonele reflexogene este si ea de mare importanta pentru reusita masajului.

Trebuie sa ne folosim intuitia si experienta: o presiune prea slaba nu va conduce niciodata la vindecare, iar o apasare prea puternica ne va obosi sau chiar luxa degetele si pacientul va avea senzatii de durere sau disconfort. Se va aplica o presiune medie si constanta cu un inceput mai lent si mai usor, astfel ca persoana tratata sa nu tresara, sa faca grimase sau sa-si retraga piciorul. Miscarea policelui sau a altui deget este similara miscarii unei omizi, cu deplasari ale degetului de doar 1,5 mm odata.

Vom descrie acum mai pe larg cea mai importanta tehnica de masaj reflexoterapie:

Tehnica pasilor sau tehnica senilei permite acoperirea unor zone reflexogene intinse (de exemplu: plamani, intestin gros, diafragma) situate pe talpa piciorului. Ea consta in a „tari" degetul mare sau aratatorul pe distante mici, pliindu-l la un unghi intermediar intre 90° si 180°.

Succesul acestei tehnici de masaj reflexoterapie va depinde mai ales de aptitudinea dumneavoastra de a va plia si deplia alternativ articulatia degetului mare, sugerand o miscare de tarire.

Aceasta tehnica de masaj reflexoterapie va avea o eficacitate sporita daca veti utiliza drept suport celelalte degete asezate pe partea superioara a labei piciorului.