Nu putem stabili cu precizie istoricul si vechimea pentru reflexoterapie masaj, aceasta pierzandu-se in trecutul fabulos al marilor civilizatii ale omenirii, cum ar fi civilizatia chineza si cea egipteana. In China antica, aceasta reflexoterapie masaj facea parte integranta din originalul sistem terapeutic al acupuncturii si presopuncturii, care are o vechime de peste 5000 de ani. Ea apare pentru prima oara in lucrarea ,,Nei ling" (Cartea interioarelor), atribuita imparatului legendar Huangdi, in care sunt descrise tehnici de vindecare a afectiunilor prin activarea la distanta a unor puncte energetice speciale. Acest imparat intelept, medic si om de cultura in acelasi timp, a trait in jurul anului 3000 i.e.n.


Despre reflexoterapie masaj ca metoda de sine statatoare de vindecare, putem afirma ca apartine medicului chinez Wang-Wei, din secolul IV i.e.n., care descrie tehnici speciale de masaj al talpilor, prin apasarea ferma cu policele a unor zone timp de mai mult minute.
In Egiptul antic, aceste tehnici vindecatoare reflexoterapie masaj erau folosite cu mai bine de 4000 de ani in urma, asa cum ne arata detaliat o fresca descoperita in mormantul unui medic din localitatea Saqqara. In fresca sunt reprezentati doi terapeuti care maseaza talpile picioarelor si palmele la doi pacienti (probabil nobili) si au deasupra capetelor imaginile simbolice ale piramidei, bufnitei si unor pasari albe, ca simbol al energiei, intelepciunii si respectiv a sanatatii si prosperitatii.

In India antica silaba sacra „AUM", caligrafiata, reprezenta numele esential al Divinitatii si cuprindea in semantica sa filosofica trei zone fundamentale: zona inferioara era apanajul demonilor si fortelor telurice, zona de mijloc reprezenta lumea umana, iar partea superioara a simbolului era domeniul elevat al lumii divine.


Intr-o miniatura moderna (copie dupa originalul antic), silaba divina este caligrafiata stilizat „ f" si explicitata prin imagini simbol ale celor trei lumi. Lumea umana perfecta, corespunzatoare zonei de mijloc, este reprezentata printr-un cuplu fericit, in care barbatul sta intins in largul sau, iar sotia (sau iubita) stand la picioarele sale ii maseaza talpile, privindu-1 indragostita. Este emblema fericirii, sanatatii, iubirii si intimitatii si se pare ca nu este straina de reflexoterapie masaj sau reflexoterapie talpa.

Cum s-a ajuns la aceasta coincidenta de practici medicale, in civilizatii antice aparent diferite si indepartate geografic, este un mister pe care numai o teorie omogena si unica a culturii umane originare o poate explica. Sunt si arheologi si istorici care atribuie originile intregii noastre culturi umane vechilor atlanti, care au posedat cea mai elevata si misterioasa civilizatie cunoscuta vreodata pe Terra.