Conditia prealabila a unui bun masaj reflexogen este ca terapeutul si pacientul sa fie asezati comod si relaxat. Piciorul persoanei tratate trebuie sa fie liber si curat. Piciorul care urmeaza a fi masat poate fi asezat pe genunchii terapeutului sau acesta din urma se asaza la picioarele bolnavului, avand acces la ambele talpi.

Masajul poate fi executat fie cu pulpa degetelor mari (cu unghiile taiate), fie cu falangele celorlalte degete. Important este sa folosim creme sau uleiuri (aromatice) pentru a se obtine o buna alunecare pe piele, sau pudra de talc. Aceste tehnici de masaj vor creea pacientului o stare confortabila.

In corespondenta cu pozitia piciorului vom masa fie cu miscari circulare, fie cu miscari laterale de du-te-vino. Presiunea ii timpul masajului trebuie sa fie crescatoare in intensitate: se incepe cu apasari usoare si se mareste gradat apasarea. Aplicand gradat aceste tehnici de masaj, zonele cu probleme nu vor deveni atat de sensibile la atingere. Pentru a sti cand am ajuns la limita de suportabilitate trebuie sa observam mereu trasaturile fetei pacientului.

De obicei masajul trebuie sa urmeze o anumita succesiune fiziologica (in bolile acute):
  - se maseaza la inceput rinichiul, vezica urinara si uretra, pentru eliminarea toxinelor in exces; aceasta este o regula importanta in tehnici de masaj reflexogen.
  - se continua cu masarea reflexogena a capului - centrala coordonatoare a tuturor organelor;
  - urmatorul pas in tehnici de masaj consta in masajul tractului stomaco-intestinal, ficatul si pancreasul;
  - se maseaza in continuare punctele limfatice, pentru descompunerea, transportul substantelor toxice si formarea anticorpilor;
  - urmeaza masarea tuturor celorlalte puncte sensibile, in functie de afectiune. lata ordinea de executie in tehnici de masaj a traseelor
In reflexoterapie pentru stabilirea diagnosticului si ameliorarea bolilor cronice:
  1. Rinichi / ureter/ vezica urinara/ uretra/ organe genitale.
  2. Suprarenale/ hipofiza/ hipotalamus/ epifiza/ creier mic/ creier mare/ sinus frontal/ tampla/ nerv trigemen/ ceafa/ paratiroida/ laringe/ esofag/ tiroida/ timus/ plex solar.
  3. Stomac/ pancreas/ duoden/ intestin subtire/ intestin gros/ ficat/ vezica biliara/ inima/ splina.
  4. Umar/ plaman/ muschi trapez/ ochi/ urechi/ sinusuri/ nas/ coloana (cervical, toracal, lombar, sacru, coccis).
  5. Uter/ prostata/ limfa uterului/ rect/ hemoroizi/ articulatia soldului/ limfa . inferioara/ nerv popliteu/ cot/ articulatie cot/ genunchi/ articulatie genunchi/ ovare/ testicule/ zona de relexare a organelor abdominale/ nerv sciatic/ articulatie sold.
  6. Limfa superioara/ caile respiratorii/ marea limfa/ urechea interna cu zona de echilibru/ tensiunea in caz de necesitate/ zona intercostala/ limfa ganglionara/ piept/ diafragma/ amigdale/ maxilar superior, inferior/ incisivi, canini, premolari, molari.
  7. Centrul sistemului nervos/ centrul organelor sexuale.

In executia acestor tehnici de masaj se incepe in general, cu masarea piciorul drept si apoi se continua cu stangul. Se realizeaza toate fazele pe un picior si apoi se trece la celalalt. Este deosebit de important in tehnici de masaj sa fie respectate urmatoarele precautii:
  - a nu se leza pielea;
  - sa nu se maseze pielea afectata de eczeme sau rani;
  - sa nu se produca suferinta prin masaj;
  - noi doar masam - vindecarea vine de la pacientul insusi sau de la Dumnezeu. Terapeutul trebuie sa aiba o igiena impecabila, o tinuta ordonata si placuta (de obicei haine albe si de preferinta din bumbac sau in), mainile perfect curate, cu o manichiura riguroasa.
Sedinta de reflexoterapie trebuie executata intr-o incapere curata, spatioasa, bine aerisita, cu temperatura moderata (18-25°C) si linistita.

Este imperios necesara existenta unei mese sau pat special de masaj, a prosoapelor, cearceafurilor, uleiurilor etc. indispensabile unei sedinte reusite dar si pentru ca aceste tehnici de masare sa fie realizate in conditii optime.