Eliminarea toxinelor din organism este importanta, intrucat prin detoxifiere se obtine practic o „curatare”  a corpului, ceea ce il va face mai sanatos. Prin reflexoterapie, se obtin rezultate vizibile in ceea ce priveste eliminarea toxinelor.
Sedintele de reflexoterapie incep intotdeauna cu pregatirea cailor de eliminare toxine din organism si deci cu masarea zonelor reflexogene ale sistemului urinar (rinichi, uretre, vezica urinara si uretra).

Rinichii sunt organe pereche situate in regiunea lombara la nivelul vertebrelor Tp-L9, de-o parte si de alta a coloanei vertebrale, rinichiul drept fiind putin mai coborit decat cel stang, din cauza pozitiei ficatului.

Functia lor este aceea de a filtra urina si de a elimina impuritatile si substantele toxice din sange. Eliminarea toxinelor este un proces cat se poate de complex. Un singur rinichi contine mai mult de un milion de nefroni, care sunt unitatile de baza de filtrare a sangelui. Cantitatea de sange ce trece in 24 de ore prin rinichi este de 1700 litri, din care se formeaza cca 150 litri urina primara, din care prin reabsorbtia apei mai raman 1,5 litri de urina, care se elimina.

Zona reflexogena a rinichilor se gaseste aproximativ in mijlocul talpilor picioarelor, putin mai sus de linia imaginara a taliei si putin mai aproape de marginile interioare ale talpilor. Aceasta zona si-a pierdut mobilitatea la majoritatea oamenilor, in afara de ce cei care mai obisnuiesc sa mai mearga si desculti. Zona este destul de adanca, dar prin masarea ei se obtine o mai buna irigare cu sange a rinichilor si ameliorarea functionarii lor. Aceasta imbunatatire a functionalitatii lor se va putea constata dupa 1- 6 saptamani de masaj reflexogen si va fi insotita de schimbarea culorii si mirosului specific al urinei (ea va deveni mai colorata si temporar puternic mirositoare).


Stari patologice ale rinichilor
Trecerea substantelor toxice in circulatia sangelui (printr-o proasta functionare renala) conduce la aparitia unor boli precum: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, varice, calculi renali sau colici nefritice.Depunerea toxinelor in muschi si tesutul conjunctiv produce boli reumatice, iar depunerea lor in articulatii conduce la artrite, artroze sau poliartrite.

Substantele toxice se pot depozita si in interiorul globului ocular, producand tulburari ale vederii si diverse boli oculare.
Suprasolicitarea pielii, prin incercarea corpului de eliminarea toxinelor (neretinute de rinichi), produce eruptii cutanate.

Asadar, pentru un corp sanatos, eliminarea toxinelor este vitala. Pentru ca eliminarea toxinelor sa functioneze in parametri normali, nu uitati de consumul minim de lichide recomandat pe zi.